Pilgrimsreise i Romania 2011
Lørdag 21. mai møttes en gruppe på 14 pilgrimer fra den ortodokse kirke i Norge i Budapest, til pilgrimsreise i Romania.

Pilgrimstur til Romania mai 2011 

 

Lørdag 21. mai møttes en gruppe på 14 pilgrimer fra den ortodokse kirke i Norge i Budapest, 

til pilgrimsreise i Romania. Sammen med prost Arkimandritt Johannes, hieromunk fader Serafim, og starost i Stavangermenigheten Ionel Radu, skulle vi besøke Moldovas berømte klostre.

 

Vi ønsket blant annet å lære mer om i den hellige starets Paisij Velitshkovskij`s liv og arbeid. Vi ville besøke klostrene, Neamt, Secu og Dragormirna hvor han bodde, og hvor han sammen med sine munker laget den slaviske Filokalia. Hellige Nikolai menighetsblad publiserte i nr 2/2011 en lengre artikkel om hans liv og arbeid.

                       

images/Artikler/De fleste.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Pilgrimsfølge mai 2011

Besøk i klostrene Sucevita, Voronet og Putna stod også høyt på ønskelisten. Klostrene har kirker som står på Unescos Verdensarvliste. De ligger i Bukovina, et område nordøst i Romania som grenser til Ukraina. 

Historien forteller at den hellige kongen Stefan den Store styrte fyrstedømmet Moldova i 47 år. (1457-1504). Han var en dyktig og troende hærfører som vant 47slag og kun tapte 2. Etter hvert slag bygget han en kirke eller et kloster i takknemlighet til Gud. Hans mest prestisjetunge seier var over muslimene, Det Ottomanske Riket i 1475, slaget ved Vaslui, hvor han bygget det berømte klosteret Voronet.

images/Artikler/St. Stefan del Mare.jpg 

Stefan den Store 

Vår reise startet i Budapest. Ionel hadde ordnet med buss, og rumensk sjåfør stod klar på flyplassen da vi ankom. Etter ca fire timers kjøring var vi inne i vest Romania, i byen Oradea. To km utenfor byen ligger Det hellige Korsets kloster hvor vi skulle overnatte. Klosteret ble etablert i 1992, og siden den tid hadde det vokst fort. Nå bodde det 70 nonner der. Klosteret var ledet av abbedisse Mina Badila og prest fader Anasthasie Paleu.

 

 

images/Artikler/Oradea.jpg
Det hellige Korsets kloster i Oradea

Vi ankom lørdag kveld, og ble tatt i mot med stor gjestfrihet. Søndag ble den hellige liturgi feiret ute, fra en paviljong med alter i klostergården. Fader Johannes ble invitert til conselebrasion. Klostergården var fylt av troende og nonnene sørget for vakker rumensk kirkesang som tilsvar på prestenes bønner på norsk og rumensk fra alteret. Vi kunne ikke fått en bedre start på reisen videre til Moldova og Neamt klosteret hvor vi skulle bo resten av oppholdet. 

Etter liturgien drog vi østover, over fjellkjeden Karpatene, og etter ca 10 timers kjøring kom vi til Neamt. 

Mandag morgen var vi Neamt klosteret og æret hellige Paisijs relikvier i klosterkirken.

 

I løpet av oppholdet deltok vi på flere gudstjenester i klosteret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 images/Artikler/Neamt 1.jpg

Fader Johannes utenfor Neamt klosteret 

images/Artikler/Neamt 2.jpg

Neamtklosteret 

Neamt klosteret ble bygget av disiplene til den hellige Nikodemus av Tismana (+1406). Kong Stefan den Store fornyet klosteret. Etter hvert skulle Neamt klosteret under Paisij Velitshkovskij`s  ledelse bli det viktigste monastiske senteret i landet, hvor hellige skrifter ble kopiert og oversatt og spredd til mange land. 

Området hadde fra det 14 århundre vært kjent for mange eremitter/hesykaster som holdt til i fjellene og skogene der.

 

 

En av Neamt klosterets sketer var viet til minne om Guds Mors Beskyttelse. 

Sketen lå et par kilometers gange inn i skogen, og vi bestemte oss for å besøke den- 

Vel fremme ble vi møtt med vennlighet og oppmerksomhet av munkene. De arbeidet på jordene men ville gjerne vise oss kirken og dens relikvieskatter. Det bodde 7 munker i sketen. Fader Ambrosie var i slutten av 20 årene, og sketen hadde vært hjemmet hans i 10 år. Sketens eldste, staresten, kom ut for å hilse på oss, han gav oss velsignelse, og kloke ord med på veien videre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  images/Artikler/Procov skete.jpg

I samtale med fader Ambrosie 

Den rumenske presten fader Gabriel reiste sammen med oss til Putna, Dragomirna, Voronet og Sucevita hvor den gjestfrie abbedissen Stearina sørget for et flott måltid til pilgrimene fra Norge. Vi ble tatt i mot med hjertelighet, klostrene åpnet sine dører og delte av sin åndelige rikdom med oss. I Suceava by besøkte vi katedralen hvor hellige Johannes den Nyes relikvier er.  Dagene gikk fort og inntrykkene var sterke og mange.

 

 

      images/Artikler/Suchevitsa.jpg

     Sucevita klosteret 

Torsdagen besøkte vi Sithastria klosteret hvor den hellige arkimandritt Cleopa Ilie var Igumen og starets. (1912-1998). Flere av hans taler er filmet, oversatt til engelsk og tilgjengelige på You Tube. Han var en stor åndelig leder i Romana i vår tid. Han var elev av hl. Paisius Olaru+1990. I 1947 okkuperte Sovjet Romania og tvang kong Mikael til å abdisere. Landet fikk kommunistisk styre. Forfølgelse av kristne begynte. Fader Cleopa ble fengslet flere ganger. Han bodde bokstavelig talt under jorden i flere år i fjellene i Moldova.

Fader Cleopa var begravet på en vakker gravlund inne i klosteret. Fader Johannes forrettet moleben på graven. Deretter gikk vi opp til huset hans som var åpent. Eiendelene hans var fint stilt opp og gjort tilgjengelige for de mange pilgrimene som besøkte huset. En prest bad fader Johannes sette seg i fader Cleopas stol, ikle seg hans epitrakil og velsigne oss med hellig olje fra f. Cleopas grav. En høytidelig stund fylt av nåde og glede.

 

 

    

images/Artikler/F. Johannes, salving.jpg

 

Også kvinnelige hesykaster bodde i Moldovas skoger. Blant dem hellige Theodora fra det 17 århundre, født i landsbyen Vinatori –Neamt. Hun giftet seg med en gudsfryktig mann, og da de forble barnløse, bestemte de seg for å gå i kloster. Pga tyrkernes inntrengning trakk hun seg tilbake til fjellene sammen med sin Igumena Paisia. Etter Igumenas død bodde hun resten av livet i en hule, nå kjent som hellige Theodoras hule ved Sihla klosteret. Hennes eremittliv 

ble på mirakuløst vis kjent for munkene i Sihastria klosteret før hennes død. Det var en opplevelse å vandre på hellige Theodoras skogstier og tenke over hennes eremittliv i hulen, hvor vi tente lys og bad.

                                                        images/Artikler/hl. Teodoras hule.jpg 

 

 

 

 

                                                                                                                               Hellige Theodoras hule                               

                                 

Ikke langt fra hulen ligger Agapiaklosteret hvor det bor 400 nonner. Vi hadde et kort besøk der før vi drog til Secu klosteret hvor hellige Paisiji bodde i 4 år. Vi deltok på vesper, og en gjestfri igumen viste oss relikvieskatter og gav oss mange gode råd.

Torsdagskvelden fikk vi en gledelig overraskelse. Anna, moren til en rumensk bekjent i Stavanger kom til Neamt klosteret for å hilse oss med egg og Pascha. Anna har besøkt hellige Elisabeths kapell i Stavanger flere ganger. Vi satte stor pris på at Anna og hennes mann tok seg tid til å møte oss.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

 Siste dag før retur til Norge reiste vi til Iasi, nær grensen til Moldova, for å ære hellige Paraskevas relikvier i byens katedral som er viet til minne om hellige Georg. Vi besøkte også klosteret viet til minne om De Tre Hiarker like bak katedralen hvor vi æret hellige Basilios den Stores relikvier. Lørdag 

begav vi oss på hjemturen.

Turen gikk trygt og greit med buss samme vei vi var kommet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

                                                 

  

 

Ingunn Irene Knutsen 


 

 images/info/Aktiviteter.png


Oversetter Nettside / Translate Webpage

 

logginn